Historie van de school
De historie van de Mariaschool
Op 21 mei 1922 werd voor het eerst onderwijs gegeven in een gloednieuw gebouw aan de Schoolstraat. Dit gebouw bestond uit 6 leslokalen, een zolder en een speelplaats. Het was de eerste school in deze regio die gebouwd werd volgens de (toen) nieuwe Lager Onderwijswet van 1920.
De Zusters Franciscanessen van Aerdenhout zwaaiden op deze school de scepter. Het eerste hoofd van de toenmalige Mariaschool was Zr. Theofrides; de eerste hoofdleidster van de St. Jozefkleuterschool was Zr. Theodorica. Zr. Assisia leidde als eerste de “Naaischool”. Hierna volgde een reeks van 42 zusters, die tot in de jaren tachtig werkzaam waren in Den Hoorn. Vijf jaar later werd er een vleugel aangebouwd van drie lokalen en een gymnastieklokaal. Het gebouw werd een echt onderwijsbolwerk. Er werd onderwijs gegeven aan kleuters, lagere-school-kinderen en er was een ‘naaischool’. Deze laatste groeide uit tot de Bernadette-LHNO.
In eerste instantie was het een gemengde school (voor jongens en meisjes). In 1946 werden het twee scholen, een jongens- en een meisjesschool, onder één kap. Omdat Den Hoorn uitbreidde, werd in 1958 een nieuwe jongensschool gebouwd aan het Koningin Julianaplein, de Justus van Schoonhovenschool. In 1968 kregen ook de meisjes een nieuw gebouw, de Mariaschool aan het Oranje Nassauplein. De Bernadette-LHNO werd vijf jaar later aan de Mariaschool gebouwd. Nu worden beide gebouwen gebruikt door onze school.
Ook de kleuterschool kwam onze kant op. De kleuters verhuisden in 1979 naar een nieuw gebouw aan de Oranjelaan. Dit gebouw is in 2014 afgebroken .
Alleen de straatnaam ‘Schoolstraat’ herinnert ons nog aan de school waar het katholiek onderwijs in Den Hoorn begon.
Door een daling van het aantal leerlingen rond 1980, er werd bijna niet meer gebouwd, besloot het toenmalige schoolbestuur de Justus van Schoonhovenschool en de Mariaschool te laten fuseren tot de huidige R.K. Basisschool ‘Maria’. Dit alles werd een feit in 1982. De Justus van Schoonhovenschool werd afgebroken. Op die plaats werd sporthal De Hoornbloem gebouwd. In 1993 kregen wij het gebouw van de Bernadette-LHNO erbij. Na een grondige renovatie konden wij vanaf januari 1994 onderwijs bieden aan kinderen van 4 t/m 12 jaar.
Op de locatie Oranje Nassauplein (ONP) beschikken wij over 17 klaslokalen, een speellokaal en een gemeenschapsruimte. In 2011 is de locatie ONP geheel opgeknapt. In vier van de lokalen is nu ook plek voor voor- en naschoolse opvang (deze wordt verzorgd door SKS ’t Kickertje).
Op 5 september 2001 namen wij de nieuwe tijdelijke locatie ‘Mariaschool Look-West’ in gebruik. Er verrees een heel nieuwe wijk, ‘Look-West’ en de kinderen uit deze wijk werden gehuisvest in een tijdelijk gebouw.
In juni 2007 verhuisden deze kinderen naar een nieuw, permanente gebouw. Vanaf het schooljaar 2007/2008 is de Mariaschool een van de gebruikers van de multifunctionele accommodatie (MFA) aan de Achterdijkshoorn. Sinds de officiële opening van de MFA (september 2007) heet dit gebouw ‘Het Lint’. De locatie op het Oranje Nassauplein blijft gewoon bestaan. Van augustus 2009 tot juli 2013 maakten we gebruik van een derde locatie, aan het Goudappel. Daar zijn we als gevolg van een lichte krimp in leerlingenaantallen inmiddels weer uit. Vanaf 2015 groeiden we weer, maar we blijven in onze twee locaties