Kleuters
Op de Mariaschool hebben we 7 kleutergroepen. Drie groepen op het ONP en vier groepen op Het Lint
Bij de kleuters hebben we een aantal afspraken en gebruiken:
Wennen
Enkele weken voordat uw kind 4 jaar wordt krijgt u een uitnodiging van de school waarop de groep, de leerkracht(en) en de wendatum vermeld staan. Uw kind mag 5 ochtenden komen wennen. Gebruikelijk is dat uw kind 5 ochtenden komt wennen vlak voor de vierde verjaardag. U kunt altijd contact opnemen met de leerkracht(en) om hier een afspraak over te maken.
In de laatste weken voor de zomervakantie is het te druk om te kunnen wennen. Indien uw kind in de laatste weken van het schooljaar 4 jaar wordt, start het na de zomervakantie. Wordt uw kind 4 jaar in december? Dan start uw kind na de kerstvakantie.
Groepen 1/2
Op de Mariaschool hebben we heterogene kleutergroepen. Dat wil zeggen dat kinderen van 4 t/m 6 jaar bij elkaar in de klas zitten. De leerkracht benadert ieder kind zoveel mogelijk op zijn/haar eigen niveau en probeert daarbij de vaardigheden in werken en spel steeds uit te breiden. In de klas wordt thematisch gewerkt. Dat wil zeggen dat alle activiteiten rondom een thema (bijv. Herfst, Feest) plaatsvinden. De leerkracht organiseert activiteiten voor de hele groep, een klein groepje kinderen of voor het individuele kind. Op de Mariaschool werken wij in alle klassen met coöperatieve werkvormen. De kinderen oefenen belangrijke samenwerkingsvaardigheden zoals naar elkaar luisteren, elkaar helpen en met elkaar overleggen.
Ontwikkelingsgebieden groepen 1/2
In de kleutergroepen gaat het er anders aan toe dan in de groepen 3 t/m 8. Dit is onder andere te zien aan de inrichting van het lokaal. We spreken niet over ‘vakken’, maar gaan uit van ‘ontwikkelingsgebieden’. Bij ontwikkelingsgebieden kunt u denken aan: - sociaal-emotionele ontwikkeling - motorische ontwikkeling - voorbereidend taal / rekenen - relatievorming - ontwikkeling van het auditief en visueel waarnemen - spelontwikkeling - taakgerichtheid/zelfstandigheid. Jonge kinderen kunnen zich pas optimaal ontwikkelen als er aan een aantal basisvoorwaarden wordt voldaan: nieuwsgierig zijn, zelfvertrouwen hebben en emotioneel vrij zijn. We observeren, registeren en stimuleren de basisvoorwaarden en ontwikkelingsgebieden aan de hand van de methode ‘Kijk’. Twee maal per jaar bespreken we met u de ontwikkeling van uw kind tijdens een 10-minutengesprek. Bij de beslissing of een kind al dan niet doorstroomt naar groep 3 is de kalenderleeftijd niet doorslaggevend. Wij kijken naar de totale ontwikkeling van uw kind.
Spelen en werken
Er zijn verschillende materialen waarmee wij de ontwikkeling van de kinderen stimuleren. Ook tijdens het spelen in de hoeken doen kinderen belangrijke en waardevolle leerervaringen op. Denk bijvoorbeeld aan het spel in de bouwhoek, de huishoek en de hoeken die bij een thema horen. Rekenbegrippen, taalvaardigheden (zowel mondeling als auditief), muziek en wereldoriëntatie worden gericht aangeboden in de grote kring (met alle kinderen) of kleine kring
Belangrijk om te weten:
1 Verjaardagen
Als uw kind jarig is, kunt u met de juf afspraken maken over het vieren van dit feest in de klas. Bij de 4e verjaardag van kinderen wordt natuurlijk wel stilgestaan, maar deze verjaardag wordt niet echt gevierd, omdat nieuwe kinderen al zoveel te verwerken krijgen als ze net op school zijn.
2 Spelen na schooltijd
Wij houden in de gaten of alle kinderen worden opgehaald. Wanneer kleuters na schooltijd met een vriendje of vriendinnetje mee naar huis gaan, dan moet dat vooraf kortgesloten worden met de groepsleerkracht.
3 Fruit op school
Kinderen blijken ‘s morgens niet voldoende te hebben aan drinken alleen als tussendoortje. Daarom mogen de kinderen wat fruit, een gezonde koek o.i.d. meenemen naar school. Wij stellen het op prijs wanneer u er voor zorgt het fruit alvast geschild in een zakje of doosje mee te geven, graag voorzien van de naam van uw kind. Woensdag is fruitdag. Op die dag hopen wij dat alle kinderen fruit of iets anders gezonds bij zich hebben.
4 Zindelijkheid
Wij verwachten dat een kind, wanneer het naar school komt, zindelijk is en geen luier meer draagt. De leerkrachten zijn niet in staat om onder schooltijd een kind te verschonen. In dat geval nemen wij contact op met de ouders. Indien het kind om medische redenen nog niet zindelijk is, moeten ouders dit doorgeven aan de leerkracht.
5 Kleding
Omdat jasjes, wanten, laarzen e,d, zoveel op elkaar lijken, verzoeken wij u vriendelijk deze van naam of merkteken te voorzien.
6 Kleutergymnastiek
De kleuters krijgen meerdere keren per week gymnastiek. Het is prettig als u het zelfstandig omkleden ook thuis wilt stimuleren. Alle kinderen krijgen via de leerkracht een eigen gymtasje voorzien van naam. De gymkleding blijft op school. Schoenen met klittenband heeft de voorkeur voor kinderen die nog geen veters kunnen strikken.In de vakanties kunt u de gymkleding mee naar huis nemen voor een wasbeurt.
7 Plakboek
Wij houden voor alle kleuters gedurende de kleuterperiode een plakboek bij. Hierin bewaren wij diverse werkjes. Aan het einde van de kleuterperiode krijgen de kinderen dit plakboek als aandenken mee naar huis.
8 Afspraak met leerkrachten
De deur staat altijd open om de juf van uw kind te spreken. U kunt ook een afspraak maken. Gesprekken kunnen alleen buiten schooltijd worden gehouden. Voor de nieuwe kleuters geldt, als u dit wenst, kunt u na ongeveer twee maanden een gesprekje aanvragen over het functioneren van uw kind. De ouders van nieuwe kleuters worden na ongeveer drie weken uitgenodigd voor een intakegesprek met de groepsleerkracht.
9 Schooltas
Alle kleuters nemen dagelijks eten en drinken mee. Ook wij geven de kinderen regelmatig brieven en andere zaken mee naar huis. Het is daarom de bedoeling dat alle kleuters iedere dag een tas/rugzak meenemen en op de kapstok bij hun jas hangen.
10 Schoolreis
De groepen 1 t/m 7 gaan elk jaar op schoolreis. Wij hebben ervaren dat een schoolreis voor de allerjongste kleuters een te grote belasting is. Om die reden is besloten dat kinderen in principe drie maanden op school moeten zitten voor ze mee mogen op schoolreis.